25 feb. 19
- Lidia Pintilie
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă, prin intermediul Oficiului Fitosanitar Vrancea, executarea tratamentelor fitosanitare la plantațiile de pomi fructiferi, arbuști, pepiniere pomicole și dendrologice pentru reducerea rezervei biologice de ciuperci și bacterii fitopatogene, a formelor hibernante ale Păduchelui de San Jose, Păduchele lânos, Omizi defoliatoare, a insectelor miniatoare, acarieni, afide, psylide etc., doar în perioada repausului vegetativ, când condițiile meteorologice sunt prielnice.
Tratamentele fitosanitare din perioada repausului vegetativ sunt foarte importante deoarece pot duce la reducerea considerabilă a numărului de tratamente ulterioare și asigură un start corect în faza de vegetație.
Tratamentele fitosanitare din perioada repausului vegetativ se execută după îndepărtarea cuiburilor de omizi, a fructelor mumificate, prin îmbăierea completă a coroanei și a trunchiurilor pomilor, în zile însorite când temperatura este peste 5°C cu tendința de creștere, fără vânt.
Se va avea în vedere la aplicarea tratamentelor ca pomii sa fie uscați, să nu fie acoperiți cu zapadă sau chiciură.Un rol important îl au și măsurile de igienă culturală: tăierea și arderea lăstarilor atacați de făinare, foc bacterian, boli de scoarță și lemn(Phomopsis, Nectria,etc.),strângerea și distrugerea fructelor mumificate,a frunzelor și încorporarea lor în sol.
Pentru combaterea rezervei de boli se folosește unul din PPP pe bază de cupru:
1.FUNGURAN OH 50 WP-0,2-0,3%(s.a.-Cu sub formă de hidroxid de cupru-50%) combate focul bacterian la măr, păr, gutui și rapănul la măr și păr.
2.BOUILLE BORDELAISE WDG -0,5%(s.a. -Cu metalic sub formă de sulfat de cupru neutralizat-20%), combate pătarea sau ciuruirea frunzelor, monilioza fructelor la cireș si vișin, focul bacterian la măr,păr,gutui, rapănul la măr, bășicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor monilioza fructelor la piersic, pătarea roșie, ciuruirea frunzelor și monilioza fructelor la prun.
3.ALCUPRAL 50 PU-0,3%(s.a.-Cu sub formă de oxiclorură de cupru-50%) combate focul bacterian la măr, păr, gutui, rapănul la măr și păr, monilioza, pătarea roșie a frunzelor, ciuruirea frunzelor la prun și antracnoza frunzelor la cireș si vișin.
Pentru combaterea rezervei de dăunători se folosește unul din PPP:
Fungicidele pe bază de cupru nu se vor amesteca cu insecticidele pe bază de ulei. Intervalul de timp între administrarea fungicidelor pe bază de cupru si a insecticidelor cu ulei horticol trebuie să fie de 2-3 săptămâni.
De regulă se face un singur tratament cu insecticid cu ulei horticol care se aplică la sfârșitul repaosului vegetativ asigurându-se și combaterea altor dăunători care pot apărea în această perioadă. După plecarea în vegetație se va alege un plan de tratament fitosanitar în funcție de speciile pomicole.
ALTE RECOMANDARI IMPORTANTE:
Tratamentele fitosanitare se vor executa numai în perioada repausului vegetativ până la pornirea în vegetație, respectându-se perioada optimă. La prepararea soluției se vor respecta dozele sau concentrațiile recomandate în instrucțiunile de folosire.
Se vor respecta cu strictețe normele de lucru cu produse de ppp, pe cele de securitatea muncii, securitate a incendiilor, de protecție a mediului și de protecție a albinelor