Cu o vechime de peste un secol, clădirea bisericii ortodoxe ce poartă hramul Sfântului Dumitru este cel mai vechi lăcaș de cult din Adjud, construit prin contribuția întregii comunități, asa cum aflăm dintr-una dintre cele două pisanii ale bisericii:
Cu voința Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu desăvârșirea Duhului Sfânt, zidutu-s-a acest sfânt lăcaș cu hramul Sfântul Dumitru, în anii mântuirii 1880 – 1888 din inițiativa credincioșilor, în frunte cu preotul Gh. Corpaci și preotul I. Badenschi și pr. Teodorescu, coslujitori, și s-a sfințit de P. S. Episcop Melchisedec (Ștefănescu, piscop al Romanului din 1879 până în 1892 – n.n.).
În urma cutremurului din 1940, suferind avarii, (biserica – n.n.) a fost consolidată și i s-au înlocuit cele două turle cu alte trei, în anii regimului de democrație populară.
Sub conducerea preotului Roman Drug, protoiereu și paroh, împreună cu preotul Lazăr Chiriac și preotul Constantin Cîrlan, coslujitori, sprijiniți de Centrul Eparhial, de bunii creștini și de consiliul parohial, în frunte cu N. Cernica și N. Fuică, s-a pictat în interior, integral, în tehnica ”incausto”, de pictorul Ad. Cantini (din Focșani. A mai pictat și biserica Mânăstirii Cotești și a Mânăstirii Mușunoaiele din Fitionești – n.n.).
Duminică, 17 noiembrie 1963, biserica s-a sfințit de prea-sfințitul episcop dr. Partenie Ciopron al Eparhiei Romanului și al Hușilor (1962-1978) , înconjurat de un sobor de 5 preoți.
A Domnului fie Slava!
Istoria bisericii Sfântul Dumitru din Adjud continuă în a doua pisanie care dezvăluie și faptul că fresca bisericii a fost restaurată după cutremurul din 1977, odată cu lucrările de reparații ale clădirii:
Acest sfânt locaș, în urma cutremurului din 1977, martie 4, a suferit avarii. Prin strădania pr. paroh Ștefan I. Soare, a pr. Vasile Strat conslujitor și a pr. Emil Crăciun de la biserica filială Burcioaia, conslujitor, s-au executat lucrări de reparații la acoperiș și restaurarea picturii precum și înzestrarea bisericii cu un frumos și durabil mobilier sculptat în lemn de stejar.
Toate aceste lucrări s-au realizat la îndrumarea P.S. Episcop Epifanie precum și a P.C. Părinte Protopop Constantin Dobrin, prin strădania și sub supravegherea P.C. preot paroh Ștefan Soare și cu mult prețiosul ajutor a bunilor și vrednicilor credincioși din orașul Adjud, a consiliului și comitetului parohial. Duminică, 5 iunie 1988, biserica s-a resfințit de P. S. Episcop Epifanie Norocel al Eparhiei Buzăului, înconjurat de un mare sobor de slujitori. Cu acest prilej s-a sărbătorit și centenarul de la terminarea acestui locaș de închinare.
Binecuvântează, Doamne, pe toți ctitorii, binefăcătorii și pe cei ce iubesc podoaba casei Tale!
Sursă foto: preot paroh Vasile Oriță