Născut pe 20 octombrie 1933 la Adjud, marele actor român este cunoscut pentru nenumăratele roluri puse în scenă la Teatrul Nottara, numeroasele apariții din piesele de teatru TV și radiofonic, dar și pentru rolurile jucate în peste 50 de filme. După absolvirea, în 1959, a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București, pleacă cu toată promoția la Teatrul din Botoșani.
Debutează pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclee”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiția oficială a Festivalului de la Cannes din același an.
Actorul devine din ce în ce mai cunoscut publicului din România datorită rolurilor din filme precum: „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981) dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil ”Toate panzele sus”, regizat de Mircea Mureșan în 1976.
Filmografia lui Ion Dichiseanu este completată de titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Calinescu, 1965), „Revanșa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986).
La sfârsitul anilor ’80, Ion Dichiseanu colaborează și cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria și Mirabela în Tranzistoria”.
PREMII ȘI DISTINCȚII
1979 – i se înmânează premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979).
2001 – devine Cetățean de Onoare al Municipiului Adjud.
2002 – este decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
2017 – este distins cu Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo
În 1995 a publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” la Editura Arc.