În preajma zilei de 26 octombrie a fiecărui an, comunitatea adjudeană sărbătorește patronul spiritual al orașului, Sf. Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prin organizarea evenimentului Toamna Adjudeană. Desfășurată pe parcursul unei singure zile, sărbătoarea prilejuiește un târg de produse agricole tradiționale locale, spectacole în aer liber, expoziții, concerte de muzică populară, de fanfară și spectacole de teatru și alte evenimente tematice.
Vestitor al iernii și patron al păstorilor în tradiția populară, Sfântul Dimitrie dezfrunzește codrul și aduce gerul. Sfântul a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximilian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităților sale, guvernator al Tesalonicului (după moartea tatălui său).
Mai târziu, împăratul Maximilian a aflat că Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu sciții, Maximilian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin și a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împaratului a fost maximă: în dimineața zilei de 26 octombrie, Dimitrie a fost închis în temniță și ucis cu sulița.
Dacă ai întrebări sau sesizezi informații care nu sunt complete
poți lua legatură cu noi prin completarea formularului