27 ian. 20
- Lidia Pintilie
Având în vedere prezența și evoluția gripei aviare pe teritoriul României și în alte state membre ale Uniunii Europene, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, prin intermediul Primăriei Municipiului Adjud, impune proprietarilor de păsări următoarele măsuri:
Ce este gripa aviară?
Gripa aviară este o boală produsă de un virus care îmbolnăvește păsările domestice și sălbatice. Boala se răspândește foarte repede și afectează un număr foarte mare de păsări. Păsările migratoare, și în special cele acvatice, sunt considerate rezervorul natural al virusului.
Care sunt simptomele gripei aviare?
Păsările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete vinete pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări. Capul şi gâtul sunt umflate, colorate violet, pasărea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului și paralizii. Printre simptome, specialiștii enumeră și scăderea dramatică a producției de ouă, adesea apariția ouălor cu coajă moale sau cu defecte de structură și formă a cojii.
La puii de carne, semnele clinice sunt mai puțin evidente, constând în depresie severă, inapetență și o creștere mare a mortalității. Pot apărea edeme ale feței șia gâtului și manifestări nervoase. Semnele clinice la curci sunt similare cu cele la găini, dar durează 2-3 zile mai mult și sunt ocazional asociate cu inflamarea sinusurilor. La gâște și rațe, gripa aviară se manifestă prin depresie, inapetență și diaree, adesea în asociere cu edeme ale sinusurilor, iar păsările pot prezenta manifestări nervoase.
Gripa aviară evoluează în mod superacut, cu moarte subită a păsărilor afectate în 24 de ore sau 48 de ore.