09 oct. 18
- Admin
Adminstrația Fondului de Mediu a lansat Ghidul de finanțare ce asigură subvenții nerambursabile de la stat în valoare de 20.000 lei pentru persoanele fizice care doresc să își instaleze sisteme fotovoltaice cu o capacitate mai mare de 3kW.
Programul are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional, pe regiuni, județul Vrancea făcând parte din Regiunea SE împreună cu judeţele Brăila, Buzău, Constanța, Galaţi şi Tulcea, sursa de finanțare pentru derularea programului fiind veniturile la Fondul pentru mediu, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, precum și din sumele virate prin POR.
Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de către Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente: panouri fotovoltaice, invertor, materiale conexiuni și structura de montaj a sistemului, modul de comunicație, contorul inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă, tabloul electric curent continuu/curent alternativ.
ATENȚIE!! Înscrierea solicitantului se face doar la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare în vederea decontării cu Autoritatea, în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul
Beneficiază de finanțare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru mai mult de două unităţi individuale, apartamente-locuinţe, aflate în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.
Este eligibil proiectul care are ca scop producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat de rețeaua națională, folosind sisteme de panouri fotovoltaice în conformitate cu prevederile ghidului de finanțare pe care avem rugămintea să îl consultați mai jos.
Scopul programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național. Obiectivul programului constă în producerea de energie electrică din surse regenerabile. Obiectul programului îl reprezintă achiziționarea și instalarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, prin finanţarea nerambursabilă.
Pentru mai multe detalii privind programul de finanțare a instalării panourilor fotovoltaice avem rugămintea să consultați Ghidul de finanțare a programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pe care vi-l punem la dispoziție mai jos.