27 feb. 19
- Admin
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pornește vineri, 1 martie, campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2019.
Cererile unice de plată se pot depune:
APIA anunță fermierii că pot afla de la centrele județene sau locale informații precum:
Înainte de a merge la centru, APIA recomandă verificarea, de către fermier, în Registrul Agricol a situației terenului utilizat la primăria la care acesta este înregistrat. Deasemenea, fermierul este obligat să se asigure că datele aferente animalelor pe care le deține în exploatație sunt actualizate în Registrul Național al Exploatațiilor – RNE (medic veterinar concesionar, asociație, propriile evidențe). Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic.
De asemenea, fermierii primesc subvenţii pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agromediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020), dar şi ajutoare naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.
Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.