03 oct. 18
- Admin
ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!
Ca în fiecare primă miercuri a fiecărei luni calendaristice, sirenele vor suna și astăzi, 03 octombrie, în municipiul Adjud, acestea fiind acționate în intervalul orar 10:00 – 11:00, în cadrul unul exercițiu de alarmare desfășurat la nivel national de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Cele două sirene electrice din municipiu sunt montate pe blocul 100 (lângă Piața Agroalimentară) și pe clădirea Secției de Pompieri Adjud.
În funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „EXERCIŢIU”, înaintea semnalului acustic specific de alarmare fiind transmis mesajul: ”Cetățeni, acesta este un exercițiu,…..”.
Simulările au început la nivel national miercuri, 2 august a.c. și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală, transmite IGSU. Evaluările funcționării sirenelor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației.
SEMNIFICAȚIA SEMNALELOR ACUSTICE DE ALARMARE A POPULAȚIEI
Sunetele de alarmare publică în format mp3 le puteți asculta pe pagina oficială a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
MĂSURI PE CARE TREBUIE SĂ LE LUAȚI ÎN CAZUL UNEI ALARME REALE
Alarmare în caz de inundaţii
– Închideţi uşile şi ferestrele pentru a încetini pătrunderea apei şi a limita pagubele;
– Debranşaţi instalaţiile de electricitate şi de gaz pentru a evita electrocutarea sau explozia;
– Urcaţi la etajele superioare cu: apă potabilă, alimente, acte de identitate, aparat de radio cu baterii, lanternă, baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale pentru a aştepta forţele de intervenţie în cele mai bune condiţii;
– Nu folosiţi liftul pentru a evita blocarea;
– Ascultaţi posturile de radio pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat;
– Fiţi gata să evacuaţi zona la cererea autorităţilor;
– Nu mergeţi la şcoală să vă căutaţi copiii, şcoala se ocupă de ei;
– Nu telefonaţi: lăsaţi liniile libere pentru forţele de intrevenţie
Alarmă aeriană
La locul de muncă: – Se întrerupe iluminatul exterior şi interior, cu excepţia iluminatului camuflat;
– Se ridică masca contra gazelor şi se trece în poziţia de marş;
– Se ocupă cât se poate de repede locul în adăpost;
– Conducătorii mijloacelor de transport în comun sunt obligaţi să oprească imediat, să deschidă uşile autovehiculelor, să se grăbească spre cel mai apropiat adăpost.
În locurile publice:
– Să se asculte cu atenţie comunicatele protecţiei civile despre locurile cele mai apropiate de adăpostire şi să se îndrepte către acestea.
Acasă:
– Se opreşte gazul, se deconectează aparatele electrice şi sursele de iluminat;
– Se stinge focul în sobe;
– Se ia trusa sanitară, documentele de identitate, rezerva de apă şi alimente şi se intră cât mai repede în cel mai apropiat adăpost.
Accident industrial
– Intraţi în clădirea cea mai apropiată. Nu rămâneţi afară sau într-un vehicul pentru a evita inhalarea produselor toxice.
– Etanşaţi toate golurile de introducerea a aerului (uşi, ferestre), opriţi ventilaţia pentru a împiedica intrarea produsului toxic în locuinţă;
– Îndepărtaţi-vă de uşi şi ferestre pentru a vă proteja de o eventuală explozie exterioară;
– Utilizarea flăcării şi a fumatul sunt strict interzise.
Indiferent care este situaţia pentru care se porneşte alarma, populaţia trebuie să îşi păstreze calmul. În momentul în care pericolul a trecut, populaţia este anunţată tot prin sistemul de alarmare: un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute.
Angajaţii ISU fac permanent acţiuni de informare tocmai pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei cum trebuie să procedeze în astfel de cazuri.