28 feb. 20
- Lidia Pintilie
Programul VENUS – împreună pentru o viață în siguranță, desfășurat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, oferă începând cu luna martie a anului 2020 servicii gratuite destinate victimelor violenței domestice.
Sprijinul acordat victimelor violenței domestice constă în:
– găzduirea pe o perioadă de până la un an într-una dintre locuințele protejate în vederea separării de agresor
– consiliere psihologică prin intermediul unor programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală ce au ca scop asigurarea suportului necesar pentru depășirea crizei în care se află
– consiliere vocațională, orientare vocațională și inserție socială, cu ajutorul cărora victimele violenței domestice vor fi îndrumate către cele mai potrivite opțiuni de formare profesională și identificarea unui loc de muncă.
Deoarece mulți dintre noi considerăm că violența domestică poate îmbrăca o singură formă, anume cea a violenței fizice, precizăm faptul că aceasta poate fi de mai multe feluri:
VIOLENȚA FIZICĂ: îmbrânciri, pălmuiri, loviri cu/de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, tragere de păr, izbirea victimei de pereţi sau de mobilă, sugrumare, etc.
VIOLENŢA PSIHOLOGICĂ: umiliri şi înjurături, batjocorire, criticarea opiniilor sau sentimentelor, ameninţări cu bătaia, ameninţare că o să ia copiii, folosirea copiilor pentru a trezi sentimente de vină, neglijare, amenințare, distrugere demonstrativă a obiectelor, manipulări psihologice sau izolarea forțată de părinți, prieteni, copii, școală și/sau serviciu,etc.
Abuzul emoțional este grav. Rănile emoționale ar putea să se vindece foarte greu.
VIOLENȚA SEXUALĂ: constrângere la relații sexuale sau atingeri nedorite, contactul sexual continuat după cererea de a-l opri sau forțarea cuiva să se supună la o relație sexuală neprotejată sau umilitoare.
VIOLENŢA ECONOMICĂ: interzicerea de a avea sau păstra un serviciu, limitarea accesului la veniturile și bunurile familiei, de a avea bani proprii, lipsire de mijloace de existență precum hrană, medicamente, etc.
ABUZ ECONOMIC: încercarea de a face persoana dependentă financiar, de exemplu menținerea unui control total asupra resurselor financiare, îngrădirea accesului la bani, interzicerea frecventării școlii/continuării studiilor sau angajării la un post de muncă.
VIOLENȚA SPIRITUALĂ: limitarea sau interzicerea practicării unui cult religios sau unui mod de viață.
În situația în care vă regăsiți printre victimele violenței domestice spuneți STOP! abuzului și contactați Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea prin email, la adresa dgaspcvn@yahoo.com, prin telefon, la 0237/230788 sau 0237/230789 sau scris, la adresa b-dul Gării, nr. 13, Focșani, Vrancea.