17 oct. 18
- Admin
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Adjud (SVSU Adjud) a luat fiinţă în anul 2005 și este o structură specializată în care activează 91 de voluntari. Serviciul este constituit în subordinea Consiliului Local, este coordonat de primarul municipiului și este destinat să execute activități de prevenire, monitorizare și gestionare a situațiilor de urgență în sectorul de competență.
Până în luna octombrie a anului 2018, voluntarii SVSU Adjud au intervenit la deszăpezirea locuințelor afectate de căderile de zăpadă, deblocarea unor automobile și mașini de mare tonaj blocate în zăpadă, degajarea carosabilului de copacii prăbușiți sub greutatea zăpezii pe b-dul Gării, str. Libertății și în Parcul Municipal în luna ianuarie, deblocarea unei mașini de mare tonaj blocate pe pasarelă precum și degajarea carosabilului de pietrișul căzut din autobasculante sau de animale moarte în urma unor accidente rutiere.
Pe parcursul anului 2017, SVSU Adjud a intervenit în 55 de situaţii de urgenţă şi peste 300 de activităţi preventive la gospodăriile populaţiei şi instituţiile publice, printre care amintim deszăpeziri, inundaţii, incendii de pădure sau mirişti, degajarea unor arbori prăbuşiţi în urma unor furtuni, salvarea unor persoane sau animale suprinse între ape de creşterea cursurile râurilor Trotuş şi Siret, evacuarea apei din curţi sau locuinţe inundate, degajare canalizări, acordarea asistenţei (cazare, hrană, apă) unor persoane surprinse de viscol în Adjud (călători sau şoferi) sau unor oameni ai străzii pe perioadele cu temperaturi foarte scăzute, degajarea ţurţurilor de gheaţă de la streşinile blocurilor – intervenţie cu autoscara, decolmatarea unor fântâni – intervenţie cu pompa pt. apă curată.
În perioada ninsorilor abundente din iarna 2017-2018, dar şi a avertizărilor hidrologice – cod galben sau portocaliu, SVSU Adjud a acţionat cu operativitate pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor negative ale acestor fenomene, instituind măsuri de siguranță prin serviciul de permanenţă la sediul Primăriei Municipiului Adjud, avertizarea populaţiei, instituţiilor publice şi agenţilor economici, în eventualitatea apariţiei pericolului producerii unor situaţii de urgenţă, prin alertarea instituţiilor publice şi agenţilor economici care asigură intervenţia în caz de necesitate, prin monitorizarea situaţiei existente şi asigurarea fluxului informaţional precum și prin verificarea şi asigurarea stării de funcţionalitate a sistemelor de avertizare şi alarmare a populaţiei.
”Componenta preventivă a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Adjud este foarte importantă și, din fericire, comunitatea adjudeană a conştientizat importanţa acestei activităţi și voluntarii SVSU primesc zilnic reacții pozitive ale concetățenilor noștri. În această perioadă, de exemplu, voluntarii SVSU Adjud merg nu numai în gospodăriile oamenilor pentru a verifica coşurile de fum, podurile, grajdurile şi starea instalaţiilor utilitare, ci inspectează și podurile și subsolurile blocurilor din Adjud pentru a verifica starea instalațiilor utilitare cu unicul scop de a elimina orice potențial pericol de incendiu în perioada lunilor de iarnă ce vor urma”, declară inspector Lazăr Constantin, șeful SVSU Adjud.
Tot pe linie preventivă, o altă activitate specifică SVSU Adjud este aceea de verificare și acționare centralizată a celor două sirene electronice din localitate (una montată pe blocul 100, lângă Piața Agroalimentară și cea de-a doua – pe clădirea Secției de Pompieri din municipiu) în fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni.
Pentru a preveni inundaţiile cauzate de blocarea albiilor Siretului și Trotușului cu diverse deșeuri și material lemnos adus de ape, voluntarii SVSU Adjud salubrizează periodic cursurile de apă din intravilanul municipiului și localităților aparținătoare. Deasemeni, periodic, voluntarii SVSU Adjud întreprind acțiuni de informare a cetățenilor și agenților economici adjudeni privind interzicerea arderii vegetației de pe terenurile agricole și forestiere și în vederea conștientizării diverselor riscuri de incendiu în gospodării, pe miriști, în unitățile de învățământ, în timpul manifestărilor religioase.
Din dotarea SVSU Adjud amintim o autoscară ridicătoare Nissan (16 m), o pompă submersibilă pt. ape curate Gardena, motopompe pt. ape foarte murdare Honda, un grup electrogen pt. Iluminat, o autobasculantă Renault Kerax echipată cu lamă de deszăpezire, o autobasculantă Renault Kerax, echipată cu lamă deszăpezire şi utilaj împrăştiere material antiderapant, un tractor Belarus, echipat cu lamă pentru deszăpezire, două buldoexcavatoare, cinci sirene electrice 5 kw, 2 sirene electronice fixe tip Pavian, o sirenă electronica mobilă tip Pavian și o centrală de alarmare sirene electronice fixe.
În colaborare cu Stația de Pompieri Adjud, SVSU Adjud organizează anual ”Ziua Porților Deschise”, ocazie cu care elevii tuturor unităților de învățământ de pe raza Municipiului Adjud au fost invitați să viziteze stația de pompieri și să obțină, direct de la sursă, informații despre activitatea zilnică a pompierilor și voluntarilor SVSU.