08 mai 19
- Admin
PUNCTE DE COLECTARE ÎN MUNICIPIUL ADJUD
FIER VECHI
Remat Vrancea
Deşeuri colectate: fier vechi
Punct de lucru: Adjud, str. Horia nr. 19
Sediu social: str. Milcov nr. 38,
Telefon: 0237/222515, Fax: 0237/227126,
Persoană de contact: Dima Danut
Remat Iasi SA
Deşeuri colectate: baterii auto
Punct de lucru: Adjud str.Revolutiei, nr.2
Sediu social: Iasi str. Aurel Vlaicu, nr. 88
Telefon: 0232236278
Sordum Trans SRL
Deşeuri colectate: baterii auto
Punct de lucru: Adjud, str.Cimpului, nr.2,
Sediu social: Adjud, str.Siret, nr.16, bl.28, ap.24
Telefon: 0237/640331
Persoană de contact: Dumbrăveanu Sorin
PET-uri, PLASTIC
C.S.R. Ecologizare SRL
Deşeuri colectate: PET, plastic
Punct de lucru: str. Avram Iancu 40 Adjud
Telefon: 0237 224 103
Sordum Trans SRL
Deşeuri colectate: PET, plastic
Punct de lucru: Adjud, str.Cimpului, nr.2,
Sediu social: Adjud, str.Siret, nr.16, bl.28, ap.24
Telefon: 0237/640331
Persoana de contact: Dumbraveanu Sorin
Vrancart SA
Deşeuri colectate: PET, plastic
Punct de lucru: Adjud, str. Ec. Teodoroiu 17,
Sediu social: Adjud, str. Ec. Teodoroiu 17,
Telefon: 0237/640800
ELECTRICE, ELECTRONICE, ELECTROCASNICE (DEE)
Remat Iași SA
Deşeuri colectate: DEEE
Punct de lucru Adjud: str. Revolutiei
Persoana de contact: Iftimie Romila,
Telefon: 0749178740
Sediu social: Iasi, Str. Aurel Vlaicu , nr. 88
Telefon: 0232/236278, Fax: 0232/236061
Persoana de contact: Catalin Zelinschi
Primăria Municipiului Adjud
Deşeuri colectate: DEEE
Punct de lucru: Adjud, str. Stadionului, nr.2
Telefon: 0237/641908
BATERII UZATE
Remat Vrancea
Deşeuri colectate: baterii auto
Punct de lucru: Adjud str.Horia, nr. 19
Telefon: 0237222515
Sediu social: Focsani str. Milcov, nr.38
Remat Iași SA
Deşeuri colectate: baterii auto
Punct de lucru: Adjud str.Revolutiei, nr.2
Telefon: 0232236278
Sediu social: Iasi str. Aurel Vlaicu, nr. 88
Sordum Trans SRL
Deşeuri colectate: baterii auto
Punct de lucru: Adjud, str.Cimpului, nr.2
Telefon: 0237/640331
Sediu social: Adjud, str.Siret, nr.16, bl.28, ap.24
Persoana de contact: Dumbraveanu Sorin,
HÂRTIE
SC Vrancart SA
Deşeuri colectate: hârtie
Punct de lucru: Adjud, str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 17
Telefon: 0237/640800,
Sediu social: Adjud, str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 17
Telefon: 0237/640800,
C.S.R. ECOLOGIZARE SRL
Deşeuri colectate: hârtie
Punct de lucru: str. Avram Iancu 40 Adjud,
Telefon: 0237 224 103
RECOMANDĂRI PRIVIND RECICLAREA HÂRTIEI ȘI CARTONULUI
DE REȚINUT: prin reciclarea unei tone de hartie, salvati 17 copaci!!
Cum puteți evita producerea deșeurilor de hârtie:
1. Printați doar lucrurile de care aveți nevoie cu adevarat
2. Folosiți opțiunea “Duplex printing” sau “Print on both sides” a imprimantei pentru utilizarea ambelor fețe ale colii de hârtie.
3. Scrieți sau modificați documentele destinate tiparirii astfel încât textul să încapă pe pagini mai puține. Puteți realiza acest lucru reducând dimensiunile fontului, micșorând spațierea între rânduri și/sau prin reducerea marginilor paginii.
4. Optați pentru primirea facturilor online la utilități
5. Dezabonați-vă de la reviste și publicații tipărite de care nu vă mai trezesc interesul
6. Lipiți un abțibild pe cutia poștală prin care aratați că nu sunteți interesat să primiți pliante.
Bune practici în reciclarea hârtiei
1. Asigurați-vă că hârtia și cartoanele pe care doriți să le reciclați sunt curate și uscate, deoarece instalațiile de sortare și procesare pot fi afectate de materialele murdare, iar procesul de reciclare poate fi îngreunat.
2. Îndoiți cutiile de carton și presați cartoanele de ouă înainte de a le depozita în recipientele de colectare a hârtiei, pentru a utiliza un spațiu cât mai mic.
3. Nu e nevoie sa scoateți capsele de pe colile de hârtie sau să desfaceți benzile adezive (tip scotch) de pe cutiile de carton, deoarece acestea sunt eliminate în instalațiile de reciclare a hârtiei.
4. Este de preferat să folosiți un font normal, neîngroșat, la tipărirea documentelor, nu doar pentru a reduce consumul de cerneală, dar și pentru a face procesul de reciclare mai puțin costisitor.
5. Majoritatea cernelurilor sunt pe pe bază de soia și pot fi eliminate ușor în procesul de reciclare. Specialiștii vă recomandă să nu utilizați cernelurile pe bază de petrol deoarece nu pot fi separate de celuloză în procesul de reciclare și, în plus, eliberează compuși organici volatili (COV), dăunători sănătății.
6. Cutiile de pizza pun o problemă serioasă reciclatorilor din cauza resturilor alimentare și a grăsimilor, care, la fel ca și cerneala pe bază de petrol, contaminează întregul amestec în care își fac simțită prezența. Fibrele de celuloză ajung să nu se lege bine unele de celelalte, iar suprafața hârtiei produse va fi perforată. Din acest motiv se recomandă reciclarea doar a părților nepătate de grăsimi sau alte resturi de mâncare, cum ar fi capacul.
7. Farfuriile de unică folosință din celuloză, șervețele și prosoape de hârtie a căror contaminare e inevitabilă în urma utilizării, nu se vor arunca în recipientele destinate colectării hârtiei reciclabile.
8. Hârtiile care conțin adeziv sensibil la presiune (PSA), cum ar fi plicurile poștale, notele adezive sau abțibildele, pot pune probleme reciclatorilor deoarece nu toate tipurile de adezivi din aceasă categorie sunt solubili în apă pentru a putea fi separati de celuloză în procesul de reciclare. Întrebați producătorul dacă adezivul este compatibil cu reciclarea hârtiei.
9. Reciclarea cutiilor și a paharelor de carton pentru produse alimentare necesită echipamente și procese de reciclare mai complicate pentru a putea separa celuloza de stratul de polietilenă care acoperă cartonul. Întrebați colectorii locali dacă primesc acest tip de deșeuri. Vă recomandăm să utilizați, pe cât posibil, cănile clasice, din porțelan.
10. Evitați folosirea excesivă a distrugătorului de documente dacă acestea nu conțin informații confidențiale. Hârtia nu poate fi reciclată decât de câteva ori. După câteva reciclări, fibrele de celuloză devin prea scurte pentru a asigura integritatea hârtiei. Puneți documentele mărunțite astfel într-o pungă de hârtie, reciclabilă, ca să nu se risipească..
11. Hârtia cerată, folosită pentru ambalarea alimentelor în patiserii și restaurantele fast-food, poate fi reciclată, însă, ca și paharele de carton, are nevoie de procese speciale de tratament și e bine să întrebați colectorii locali de deșeuri dacă dețin echipamente de reciclare a acestui acest tip de deșeuri. Dacă hârtia este murdară, reciclarea iese din discuție. În acest caz, o puteți composta împreună cu resturile alimentare.
12. Cutiile de lapte şi suc de tip TETRAPAK, deși sunt 70% carton, unii reciclatori solicită în mod expres ca acestea să fie depozitate în recipientele pentru plastic sau în recipientul pentru plastic și metal, dacă este unul singur. Cutiile TETRAPAK conțin, pe lângă carton, mai multe straturi de polietilenă și aluminiu, iar recuperarea materialelor necesită trecerea cutiilor printr-un proces mai complex. În alte tări, din amestecul de aluminiu și polietilenă sunt produse diverse obiecte: acoperișuri pentru case, umerașe, tăvițe pentru distribuția alimentelor sau obiecte promoționale.
RECOMANDĂRI PENTRU RECICLAREA PLASTICULUI ȘI PET-URILOR
Motive pentru care merită să reciclați plasticul:
1. Plasticul ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi, motiv pentru care incinerarea deșeurilor a devenit din ce în ce mai atractivă pentru recuperarea energiei, dar cu efecte negative asupra atmosferei din cauza gazelor de ardere rezultate. Colectarea selectivă a plasticului descurajează incinerarea deșeurilor, reducând profitabilitatea incinerarii și aduce beneficii directe calității aerului.
2. Aproximativ 4% din consumul de energie al unei țări este utilizat pentru a produce plastic, datorită utilizării lui în foarte multe domenii. Reciclarea plasticului economisește cantitați însemnate de apă, petrol și gaze naturale, necesare pentru a produce un nou plastic.
3. Energia economisită prin reciclarea unei singure sticle de plastic alimentează un bec de 60 W timp de 6 ore.
Producerea deșeurilor de plastic poate fi evitată dacă:
1. Folosiți o sacoșă reutilizabilă atunci când mergeți la cumpărături
2. Renunțați la paiele de plastic pentru băuturi, chiar și în restaurant.
3. Nu folosiți tacâmuri de plastic.
4. Cumpărați produse ambalate în cutii de carton reciclabile, în defavoarea celor de plastic. De exemplu detergentul.
5. Cumpărați produse vrac și folosiți cât mai mult containerele reutilizabile.
6. Folosiți chibrite sau brichete reîncărcabile din metal în locul brichetelor de plastic.
7. Renunțați la gumă. Guma a fost facută inițial din seva de copac numit chicle, un cauciuc natural, dar atunci când oamenii de știință au creat cauciucul sintetic, polietilena și acetatul de polivinil au început să înlocuiască cauciucul natural din gumă. Nu numai că mestecați plastic, dar ați putea, de asemenea, să mestecați un plastic toxic – acetatul de polivinil este fabricat utilizând acetatul de vinil, un produs chimic despre care s-a demonstrat că provoacă tumori la șobolanii de laborator. Deși puteți recicla guma, ar fi mai bine să renunțați la ea, cu tot cu ambalaj.
8. Alegeți produsele ambalate în recipiente din sticlă, reutilizabile.
Bune practici în reciclarea plasticului
• Toate obiectele din plastic se strivesc, se aplatizează, se deformează, se pliază cât este posibil pentru reducerea volumului.
• Reciclați doar plastic curat și uscat
• Dopul sticlelor de plastic este cel mai adesea fabricat din tipul 5 de plastic (PP), pe când flaconul este din tipul 1 (PET) sau 2 (HDPE). Din acest motiv, unele programe de reciclare recomandă desfacerea dopului, altele, care dețin echipamente mai performante de tocare și sortare nu cer reciclarea separată a dopului.
• Solicitați instrucțiuni pentru colectarea selectivă a plasticului din partea companiilor sau programelor locale de reciclare. Din cauza faptului ca există mai multe tipuri de plastic, cu temperaturi de topire diferite, companiile reciclatoare ar putea exclude de la colectare unele tipuri de plastic, care se reciclează greu.
TIPURI DE PLASTIC
1. PET – (PETE) – Polietilena tereftalată
Este un plastic uşor, rezistent la coroziune și reciclabil. Poate fi transformat în fibre sintetice sau folie. În această categorie intră flacoanele inscripționate PET incolore sau colorate pentru apă, bere, băuturi alcoolice, sucuri, ulei vegetal, flacoane de muştar sau de ketchup, borcane de plastic.
Unii reciclatori cer în mod expres ca flacoanele pentru uleiuri minerale (de motor) să nu fie puse în recipientele pentru colectarea plasticului. Acestea sunt confecționate din HDPE și pot conține urme de ulei mineral. Întrebați reciclatorul local.
Plasticul obținut prin reciclarea pungilor de plastic, este folosit adesea în combinație cu fibre de celuloză pentru fabricarea lemului compozit (lemn plastifiat).
2. HDPE – Polietilena de înaltă densitate
Este un material ușor reciclabil. Pungile și foliile de plastic sunt fabricate din acest tip de plastic și alteori din LPDE (tipul 4).
Însemnul plasticului de tip HDPE îl găsiți inscripţionat pe recipiente pentru ambalaje alimentare sau nealimentare, folie groasă, saci, cutii pentru margaină, flacoane pentru şampon, pentru înălbitor de rufe, bidoane pentru detergenţi de rufe, bidoane pentru detergenţi de vase, lădiţe pentru fructe – legume – butoaie, bidoane de orice mărime, tubulatură pentru apă. Rezistent la coroziune..
3. PVC – Clorura de polivinil
Însemnul plasticului de tip PVC îl găsiți inscripţionat pe profile de ferestre (termopan), folie, tubulatură pentru apă, izolaţii de cabluri electrice, mobilier uşor, jucării. PVC-ul este ieftin, rezistent în timp, uşor de manevrat, dar este o ameninţare majoră pentru mediu. Greu de reciclat, implicând costuri ridicate.
4. LDPE – Polietilena de joasă densitate
Este utilizat în special pentru diferite ambalaje, pungi (sacoşe), pungi pentru ambalarea alimentelor, flacoane comprimate (pentru miere, pentru muştar), caserole, tăvi pentru alimente incolore, transparente.
De reținut că pungile fabricate din polietilenă de joasa densitate (LDPE) nu foșnesc, spre deosebire de cele fabricate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE), care foșnesc la atingere.
5. PP – Polipropilena
Însemnul plasticului de tip PP îl găsiți inscripţionat pe flacoane, dopuri pentru flacoane, cutii pentru margarină, cutii pentru smântână, navete pentru sticle, găleţi, lighene, tubulatură pentru apă. Se degradează prin expunere directă la lumină solară, UV.
6. PS – Polistirenul
Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O largă paletă de întrebuinţare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smântână), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scăzută şi nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare. Printre derivatele polistirenului se numără: OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)
7. Altele (policarbonat, ABS)
Orice alt tip de plastic care nu a fost menţionat. Poate fi un amestec dintre oricare dintre materialele enumerate mai sus sau un material plastic care nu este uşor reciclabil. De evitat pe cât posibil. Utilizare: o largă paletă de produse, de la CD-uri, DVD-uri până la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice și electrocasnice etc.
RECOMANDĂRI PENTRU RECICLAREA STICLEI
1. Reciclând o singură sticlă se economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 15 watti timp de 24 de ore.
2. Producătorii de sticlă beneficiază de reciclare în mai multe moduri: sticla reciclată reduce emisiile și consumul de materii prime, extinde durata de viață a echipamentelor din fabrică, cum ar fi cuptoarele, și economisește energie.
3. Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată, se evită emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră.
4. O creștere relativă cu 10 % a masei de sticlă reciclată reduce emisiile de particule cu 8%, emisiile de oxid de azot cu 4% și emisiile de oxizi de sulf cu 10%.
5. Reciclarea a 1.000 de tone de sticlă creează ușor peste 8 locuri de muncă.
6. Odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada.
7. Evitați producerea deșeurilor de stcilă, reducând consumul
8. Reutilizați sticlele și borcanele sau returnați-le magazinului de la care le-ați cumpărat, dacă există un astfel de program.
Bune practici în reciclarea sticlei
• Sticla este separată în 3 culori: verde, maro și transparentă. Toate culorile de sticle și borcane sunt reciclabile, dar în funcție de localitatea în care locuiți și programele de colectare din zonă, vi s-ar putea cere să colectați fieare culoare de sticlă în recipiente diferite sau toate în același container.
• Sticla folosită pentru ferestre, oglinzi, geam armat și pahare este adesea tratată cu chimicale, astfel încât toate aceste tipuri de sticlă au puncte de topire diferite. Asta înseamnă ca aceste tipuri de sticlă au cerințe speciale și e bine să întrebați reciclatorul local dacă permite colectarea lor în același recipient sau e nevoie să căutați alternative.
• Spălați sticlele și borcanele înainte de reciclare și eliminați capacele.
• Evitați spargerea sticlelor.
• Nu puteți recicla în containerul pentru sticlă: geamuri, becuri, veselă de sticlă sau de la echipamente electrice. Eliminați aceste deșeuri separat.
Avantajele folosirii și refolosirii recipientelor din sticlă
• Sticla este unul dintre puținele materiale care pot fi reciclate la infinit, fără a-și pierde din calitate.
• Fabricarea sticlei este un proces închis, fără produse secundare toxice.
• Realizată din ingrediente primare netoxice – siliciu, nisip, sodă calcinată, calcar și până la 70% sticlă reciclată – sticla este singurul tip de ambalaj certificat de organisme internaționale ca fiind sigur “în general sigur pentru sănătate”.
• Sticla este un material neporos și impermeabil, astfel încât nu există interacțiuni între sticlă și băuturi sau alimente, care să le afecteze aroma.
• Sticla are o rată de interacțiune chimică aproape de zero, ceea ce face ca produsele ambalate să-și păstreze aroma și gustul.
• Sticla poate fi realizată în așa fel încât să absoarbă lumina ultravioletă daunatoare, asigurând puritatea produsului și gustul. De fapt, alimentele ambalate în recipiente de sticlă au o perioadă de valabilitate mai mare decât daca ar fi ambalate în orice alt material.
• Sticla nu se deteriorează, nu corodează, nu se pătează și nu se decolorează, astfel încât produsele din interiorul unui recipient de sticlă rămân la fel de proaspete ca atunci când au fost îmbuteliate.
• Ambalaje din sticlă pot face față ambalării în vid și etanșării la presiune înaltă, protejând împotriva umezelii și oxigenării conținutului. Acest lucru protejează alimentele și bauturile de alterare și bacterii.
RECOMANDĂRI PENTRU RECICLAREA DEȘEURILOR
ELECTRICE, ELECTRONICE ȘI ELECTROCASNICE (DEEE)
Deșeurile electrice, electronice și electrocasnice includ: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, cuptoare, plite electrice, televizoare, calculatoare, telefoane, ceasuri, CD/DVD/playere, casete și console de jocuri, ceainice, prăjitoare de pâine, mixere și blendere, cuptoare cu microunde, uscătoare de păr, periuțe de dinți electrice și aparate de ras, mașini de tuns iarba, trimmere și suflante de frunze. tocătoare, lămpi, lanterne, aspiratoare, telefoane fixe, telefoane mobile, aparate de radio, televizoare, imprimante, camere video etc.
Aparate electrice sunt fabricate dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv metale prețioase (cum ar fi aurul și platina), metale grele toxice, circuite integrate metalice, materiale plastice mixte, materiale ignifuge și sticlă. Metalele grele – plumb, cadmiu, mercur și arsenic – precum și materialele ignifuge, pot cauza contaminarea mediului prin scurgerile care au loc de la gropile de gunoi în surele de apă. Prin reciclare, aceast tip de contaminare poate fi evitat și resursele utile pot fi conservate, deoarece până la 95% din materiale pot fi recuperate pentru reutilizare.
Acestea includ compuși halogenați, cum ar fi PCB (bifenili policlorurați) în condensatori și transformatoare, PVC (policlorura de vinil), în izolația cablurilor, litiu în baterii, cadmiului în cartușe de toner și cerneală tipografică sau seleniu în fotocopiatoare .
Motive care impun reciclarea DEEE:
• Un tub catodic al unui televizor polueaza 50 de metri patrati de sol timp de 30 de ani;
• Sistemul electronic al ceasului desteptator contine mercur;
• Frigiderele contin cloro-fluoro-carbon;
• Telefoanele celulare, calculatoarele contin metale grele si metale rare;
• Daca ar fi incinerate, deseurile de echipamente electrice si electronice ar elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur si 16 tone de cadmiu.
• Reciclarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice a devenit obligatorie în unele țări pentru a le menține în afara fluxului de deșeuri. Ca țară membră a Uniunii Europene, România are obligația asumată de a colecta și recicla, anual, 80 000 de tone deșeuri de echipamente electrice și electronice – DEEE (4 kg de DEEE pe locuitor).
AVEM RUGĂMINTEA SĂ EVITAȚI PRODUCEREA DEȘEURILOR ELECTRICE, ELECTRONICE ȘI ELECTROCASNICE,
DEPUNÂNDU-LE LA PUNCTELE DE COLECTARE SPECIALIZATE!!
De reținut:
• Cea mai mare parte a echipamentelor electrice pot fi refolosite sau pot fi valorificate pe bucăți. În cazul în care echipamentul electric este încă în stare de funcționare, se poate vinde la mâna a doua sau se poate dona.
• Încercați întotdeauna să reparați un produs înainte de a-l arunca, alte persoane i-ar putea găsi o utilizare.
• Încercați să cumpărați produse care au o durată de viață lungă.
Bune practici în reciclarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE)
• Atunci când achiziționați un nou echipament electric întrebați dacă vânzătorul primește înapoi, spre reciclare, produsele vechi, rupte sau deteriorate, în schimbul unui cupon de reducere pentru aparatură nouă.
Unde sunt reciclate echipamentele electrice, electronice și electrocasnice?
• Începând cu anul 2007, au fost organizate acțiunile de colectare în “Campania națională de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice” cunoscută și sub numele de Marea Debarasare, inițiată de Ministerul Mediului.
• Cea mai mare fabrică de reciclare a echipamentelor IT și electrocasnice din România este deținută de compania GreenWEEE și se află la Frasinu, lângă Buzău. Fabrica are o capacitate de reciclare de 50.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) pe an.
RECOMANDĂRI PENTRU RECICLAREA DEȘEURILOR DIN FIER
1. Minereul de fier este comun și se găsește din abundență, dar este de obicei combinat cu oxigen sau alte elemente, cum ar fi sulful sau carbonul. Cantități mari de energie sunt necesare pentru a produce fierul brut din minereu.
2. Zăcămintele de metale feroase sunt resurse neregenerabile, care se vor epuiza exploatate în ritmul actual.
3. Peste 11 milioane de tone de fier și oțel sunt produse în fiecare an. Din acest total, 70% este recuperat. Din cantitatea rămasă, 2/3 ajung în gropile de gunoi. Fiecare tonă de oțel reciclat poate salva 1,5 tone de minereu de fier , 0,5 tone de cărbune, 40% din apa folosită în producție, 75% din energia necesară pentru a produce oțel din materia primă, 1,28 tone de deșeuri solide, reducerea emisiilor în atmosferă cu 86% și reducerea poluării apei cu 76%.
4. Metale neferoase, cum ar fi cupru, aluminiu, alama, inox și bronz valorează mai mult la centrele de colectare. Metalele feroase, ca oțelul sau fierul, nu sunt la fel de valoroase, dar sunt deopotrivă acceptate de centrele de colectare și reciclate.
Bune practici în reciclarea fierului vechi
• Orice obiect făcut din metal este reciclabil. Puteți recicla frigidere, mașini de spălat, mașini de tuns iarba, motoare, garduri, conducte, sârmă, precum și orice alte articole realizate din materiale metalice. Nu există nici un motiv pentru a arunca obiecte metalice la groapa de gunoi.
• Metalul este de obicei colectat selectiv în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Puteți testa deșeurile metalice ca să vedeți din ce categorie fac parte prin utilizarea unui magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magntul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.
• Pe unele obiecte poate exista un simbol ca ALU (pentru aluminiu) pentru a indica metalul din care este fabricat. Cutiile de băuturi sunt de obicei realizate din aluminiu. Puteți folosi culoarea, textura și alte ajutoare vizuale pentru a afla exact cu ce tip de metale aveți de a face.
• Se pot recicla la fier vechi, deci în grupa metalelor feroase, capace de borcane, cutii de vopsele sau de lacuri goale și alte obiecte din metal de care se lipește magnetul.
• Folia de plastic metalizat, cum ar fi ambalajul de ciocolată, nu poate fi reciclată.
• Nu se pun în containerel de colectare selectivă cutiile de conserve cu multe resturi de conţinut sau cutiile de vopsele conţinând vopsea.
• Asigurați-vă că recipientele sunt curate înainte de reciclare.