26 feb. 20
- Lidia Pintilie
Astăzi a fost emis Ordinul ministrului Sănătății pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei.
Astfel, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din orașele italiene aflate în carantină (lista o puteți consulta AICI). Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.
De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât orașele italiene aflate în carantină, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică Vrancea și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu. Persoanele care vin din alte localități din regiunile Lombardia și Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.
La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate iar persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie. În scopul asigurării asistenței medicale a persoanelor carantinate, Direcția de Sănătate Publică Vrancea va nominaliza unitațile sanitare responsabile de pe raza județului.
Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz și care se prezintă la o unitate sanitară rămân în izolare în această unitate și li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție/spital de boli infecțioase. Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz, vor fi izolate în secțiile/spitalele de boli infecțioase unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere în vigoare. Transportul probelor recoltate se va face în aceleași condiții de siguranță ca și probele de gripă și testarea se va face la cel mai apropiat laborator din secțiile/spitalele de boli infecțioase.
Atât la ieșirea din carantină după o perioadă de 14 zile cât și la externarea din spital, pacientul este declarat clinic sănătos doar după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore. Direcția de Sănătate Publică Vrancea comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare și se deplasează pentru eliberarea avizelor epidemiologice.
Dezinfecția spațiilor de carantinare se efectuează de către administratorul centrului sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică, după ce persoana/persoanele vor părăsi spațiul.
În funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate.
Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate este disponibilă și pe site-ul https://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical/1426-1582534542926-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-covid-19-actualizare-24-02-2020 și se actualizează de câte ori este nevoie.
Definiția de caz pentru infecția COVID-19 este postată la adresa https://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical/1425-definitia-de-caz-covid-19-actualizare-24-02-2020 și se actualizează ori de câte ori este nevoie.
Țările europene în care au fost înregistrate cazuri de infectare: Italia, Spania, Elveția, Croația, Austria, Marea Britanie, Franța, Germania.
Reiterăm recomandarea adresată cetățenilor într-o informare anterioară ce a avut aceeași temă, și anume aceea de a vă informa doar din surse oficiale, anume de pe siteurile autorităților competente: Ministerul Sănătății – http://www.ms.ro/ , Organizația Mondială a Sănătății – https://www.who.int/ , Ministerul Afacerilor Interne – https://www.mai.gov.ro/, Institutul Național de Sănătate Publică – https://cnscbt.ro/.