19 iun. 19
- Lidia Pintilie
Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară zilele acestea campania de interes public „Nu încărca butelia la stația GPL!”, campanie demarată ca urmare a vulnerabilităților identificate în rândul populației în ceea ce privește cunoașterea riscurilor la care este expusă în situaţia în care apelează la încărcarea buteliilor de aragaz de la SKID-urile auto.
În mod deosebit se atrate atenția asupra faptului că distribuirea buteliilor de tip aragaz se face doar de către operatorii economici autorizați în acest sens, punându-se accent pe faptul că încărcarea artizanală a buteliilor poate avea consecințe grave precum dauna materiale sau chiar pierderi de vieți omenești.
Pericolele la care vă expuneți atunci când încărcați butelia de aragaz la stația GPL:
De asemenea, Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons îi sfătuiește pe cei care obișnuiesc să-și încarce buteliile de aragaz la stațiile GPL pentru autoturisme să se gândescă de două ori înainte de a trece la acțiune deoarece:
Încărcarea corectă a buteliilor
Încărcarea buteliilor se face doar în condiții reglementate astfel încât buteliile să nu fie expuse la scântei sau la soare. Este deosebit de important ca incinta în care se realizează încărcarea să fie deosebit de bine ventilată și să fie prevăzută cu izolație ignifugă.
Testarea buteliilor
Încărcarea buteliilor de gaz se face printr-un proces ce include etapa de verificare a recipientelor pentru a scoate din uz recipientele ce pot fi problematice. Astfel sunt verificate: etanșeitatea, rezistența și uzura recipientului. Dacă în timpul procesului de verificare recipientul nu trece testele, acesta este retras de pe piață.
Operatorul autorizat este obligat să difuzeze utilizatorilor instrucțiuni pentru fiecare butelie, care să cuprindă aspectele privind montarea și utilizarea buteliilor. La fiecare montare nouă a buteliei se va utiliza o garnitură de etanșare nouă între robinetul buteliei și regulatorul de presiune, pe care operatorul de transport sau utilizatorul o va monta obligatoriu în locul celei vechi. Este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanșeității buteliei, a regulatorului de presiune, tubului de cauciuc și a aparatului consumator GPL. Manipularea buteliilor se face numai prin intermediul capacelor de protecție sau a gărzilor.
Informații utile
Buteliile umplute nu trebuie să prezinte defecte de natură fizică (deformări permanente; crestături sau rizuri, fisuri și defecte produse prin coroziune (ciupituri izolate ; coroziune fisurantă).
Buteliile trebuie să fie inscripționate cu următoarele informatii:
Buteliile trebuie să fie inscripționate prin vopsire pe corpul buteliei cu următoarele date:
Operatorul autorizat este obligat să difuzeze utilizatorilor instrucțiuni pentru fiecare butelie, care să cuprinda aspectele privind montarea și utilizarea buteliilor.
La fiecare montare nouă a buteliei se va utiliza o garnitură de etanșare nouă între robinetul buteliei și regulatorul de presiune, pe care operatorul de transport sau utilizatorul o va monta obligatoriu în locul celei vechi;
Este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanșeității buteliei, a regulatorului de presiune, tubului de cauciuc și a aparatului consumator GPL.
Manipularea buteliilor se face numai prin intermediul capacelor de protectie sau a gărzilor.
Surse: infocons.ro, igsu.ro, iscir.ro