14 feb. 20
- Lidia Pintilie
Dacă ni se pare o dovadă de civilizație colectarea selectivă din alte localități ale țării, a venit momentul să facem acest lucru chiar la noi acasă, în Adjud!
Începând de luni, 17 februarie, operatorul de salubritate SC UPM ADJUD SRL va amplasa în apropierea blocurilor din municipiul de pe Trotuș containere galbene, cu o capacitate de 1100 litri, destinate exclusiv deșeurile reciclabile din plastic, hârtie și aluminiu.
În acestă primă etapă a colectării selective, pentru un Adjud curat, vom depune un efort comun simplu: vom colecta deșeurile din hârtie/carton, plastic și aluminiu într-un singur sac, oferit cetățenilor de către municipalitate. Crearea unor noi obiceiuri să sperăm că nu va lua timp și în curând va dispărea acel contrast dintre Adjudul oamenilor cu bun simț și dispuși să facă un mic efort pentru un mediu înconjurător mai sănătos și cei care aruncă gunoiul pe stradă, pe câmp ori lângă albiile celor două râuri, a declarat Constantin Armencea, primarul municipiului Adjud.
În acest sens, președinții asociațiilor de proprietari sunt convocați luni, 17 februarie, în intervalul orar 09:00 – 12:00, la cantina Primăriei Municipiului Adjud, pentru a ridica sacii destinați colectării selective și pliantele informative pe care le vor redistribui locatarilor blocurilor. Pentru o bună coordonare, președinții asociațiilor de proprietari sunt rugați să aibă asupra lor listele actualizate ale locatarilor, pe scări de bloc.
Adjudenii care locuiesc la bloc vor arunca sacii în care colectează deșeurile reciclabile din plastic, hârtie și aluminiu în containerele galbene amplasate în zona condominiilor, containere ce vor fi golite săptămânal, în fiecare zi de joi – pe partea de est, și de marți – pe partea de vest a municipiului, față de șoseaua E85 ce traversează orașul.
Adjudenii care locuiesc la case vor primi sacii destinați colectării selective și pliantele informative direct de la angajații UPM Adjud SRL în săptămâna 17 – 23 februarie, în ziua în care se ridică în mod obișnuit gunoiul menajer.
La case, deșeurile reciclabile strânse de adjudeni vor fi colectate în a doua și a patra săptămână din lună, în ziua obișnuită de ridicare a gunoiului. Aceeași regulă este valabilă și în cazul satelor aparținătoare Adjudu Vechi, Șișcani și Burcioaia.
Avantajele colectării într-un singur sac a materialelor reciclabile sunt: cetățenilor le va fi mai simplu să colecteze toate deșeurile reciclabile într-un singur loc (acesta fiind un prim pas în deprinderea noului obicei de colectare selectivă), iar municipalitatea va cumpăra un singur container destinat reciclabilelor, ceea ce implică mai puține costuri. După ridicare, deșeurile vor fi transportate către o rampă în care se va face selectatarea lor pe categorii, urmând a fi valorificate. Sumele astfel încasate se vor întoarce în beneficiul comunității, sub formă de investiții în dezvoltarea sistemului de colectare selectivă al orașului.
‼FOARTE IMPORTANT!! Recipientele reciclabile aruncate în sacul special trebuie să fie clătite, golite de lichid, fără capac și presate pentru a câștiga spațiu! Cartoanele și hârtiile – pliate și împăturite din același motiv!!
CE SE ARUNCĂ ÎN PUBELA GALBENĂ
Într-un singur sac menajer se vor colecta următoarele tipuri de deșeuri reciclabile:
Deșeuri de hârtie: ambalaje și pungi din hârtie și carton, cutii de carton provenite de la diverse materiale și produse, hârtie de împachetat, deșeuri de hârtie tip maculatură, documente, ziare, hârtii, flyere, cărți poștale, cărți, caiete, reviste, farfurii și pahare de carton, cofraje de ouă, pungi de cadouri, etichetele hainelor, tuburi de la hârtia igienică și prosoapele de hârtie, cutii de pizza curate.
Deseuri de plastic: recipiente din plastic pentru băuturi și produse lactate, ambalaje din plastic, pungi și folii din plastic, sticle din plastic, jucării, ambalaje TetraPack, ligheane, ghivece din plastic, tăvițe din polistiren și veselă din plastic curate, cutii din plastic pentru alimente, cutii cosmetice pentru detergenți și produse de curățat confecționate din plastic.
Deșeuri de aluminiu: doze de aluminiu, cutii de conserve, folii din aluminiu, dopuri metalice, doze sprayuri alimentare și cosmetice, etc.
CE NU SE ARUNCĂ ÎN PUBELA GALBENĂ
Oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal, vase rezistente la căldură, gunoi menajer, șervețele murdare, cutii de vopsea, recipienți pentru diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (ex: seringi folosite), deșeuri de echipamente electrice sau electronice, deșeuri din sticlă, produse combinate din metal și plastic.
CE SE ARUNCĂ ÎN PUBELA CLASICĂ
Resturi de mâncare (carne, vegetale, ouă), resturi de produse lactate, grăsimi animale și vegetale, scutece, absorbante, excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje din plastic, carton sau aluminiu foarte murdare, cioburi de ceramică, porțelan sau sticlă, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe, lemn tratat sau vopsit, etc.
CE NU SE ARUNCĂ ÎN PUBELA CLASICĂ
Deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri, echipamente electrice și electronice și de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor, anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele).