22 nov. 18
- Lidia Pintilie
Vă putem spune multe despre motivele pentru care este nevoie de sângele dumneavoastră însă imaginați-vă că o persoană dragă ar putea pieri din cauza crizei din centrele de transfuzii din România care nu reușesc să furnizeze întreaga cantitate de sânge necesară. Statistic vorbind, în alte țări europene donează 10% din populație pe când în România – doar 1,7% iar unul din trei pacienți aflați la nevoie nu primește sângele necesar…
În urma apelului lansat de către Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea (CTS Vrancea) la sfârșitul lunii august, Primăria Municipiului Adjud a organizat campania umanitară de donare de sânge Adjud, din inimă în inimă. Acțiunea a debutat în data de 6 octombrie cu recoltarea de unități sanguine dăruite, prin donare, de către funcționarii Primăriei Municipiului Adjud. A doua deplasare în municipiu a echipei mobile a CTS Vrancea a avut loc pe data de 21 noiembrie, recoltarea făcându-se în cadrul Spitalului Municipal Adjud, unitatea sanitară aderând la scopul și valorile campaniei noastre. Printre adjudenii cărora li s-a recoltat sânge în luna noiembrie s-au numărat și cadre didactice ale Colegiului Național ”Emil Botta” sau ale altor școli din localitate și cadre medicale.
Le mulțumesc tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au conștientizat importanța acestui gest nu doar în situația în care o persoană cunoscută are nevoie de sânge. Cu sprijinul partenerilor noștri încercăm să înlăturăm prejudecățile legate de actul donării și ne-am propus de la bun început ca aceste recoltări să se desfășoare lunar în municipiul Adjud în măsura în care un număr constant și suficient de adjudeni se vor arăta interesați. Nu trebuie să purtăm halat alb pentru a salva viețile vrâncenilor aflați pe paturile spitalelor din județ sau din alte părți ale țării, susține Constantin Armencea, primarul municipiului Adjud.
Care sunt avantajele donării? Pe lângă satisfacția pe care un donator o are știind că a sprijinit însănătoșirea unui vrâncean, setul de analize pe care îl obține după cel puțin 10 zile de la donare sau micul avantaj material primit în ziua donării, există și o serie de beneficii directe asupra organismului donatorului: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte și riscul de paralizie sau accident vascular se reduce cu 30%. Mai mult, dacă un donator constant suferă un accident, organismul acestuia este deja obișnuit cu pierderea și înlocuirea sângelui, reacție care îi va ajuta pe medici în timpul manevrelor de salvare.
Odată cu primirea rezultatelor analizelor, fiecărui donator i se înmânează un Certificat de apreciere semnat de către directorul Centrului de Transfuzii Vrancea – doamna doctor Mioara Hanță și de către primarul municipiului Adjud – domnul Constantin Armencea.
Adjudenii care doresc să se înscrie pe lista de donatori o pot face trimițând un sms care să conțină numele și un număr de telefon la care pot fi contactați la 0722833433 sau un mesaj privat pe pagina de Facebook Adjud, din inima in inima, pagină de unde pot afla, în timp util, mai multe informații despre campania noastră.
Sănătatea fizică și morală a comunității vrâncene se sprijină pe efortul și exemplul personal al fiecăruia dintre noi!
INFORMAȚII UTILE ACTULUI DONĂRII
Pentru a fi eligibili, potențialii donatori trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
În dimineața recoltării:
La donare trebuie să te prezinţi cu unul dintre următoarele documente:
Cât se donează:
La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.
Siguranţa donării:
După donare:
Este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore după donare
Frecvenţa donărilor:
Bărbații pot dona o dată la 2 luni iar femeile o dată la 3 luni.