Actuala Bibliotecă Municipală Adjud a fost înfiinţată în anul 1919 de către Cercul Cultural „Spre Lumină” și avea un număr restrâns de cărţi (aprox. 3000 de exemplare) şi un număr limitat de cititori care trebuiau să plătească 10 bani pentru fiecare carte citită. La încetarea activităţii cercului, în 1923, inventarul de cărți al bibliotecii va fi donat gimnaziului „General Averescu”. În 1948 biblioteca gimnaziului va deveni Biblioteca Publică, funcţionând iniţial într-un local din Str. Alecsandri, apoi într-unul din Str. Al. I. Cuza, iar din 1965 şi până în 1998 – în sediul Casei de Cultură.
Actualul sediu al Bibliotecii Municipale a fost inagurat la 9 aprilie 1998, cu ocazia împlinirii a 565 de ani de la prima atestare documentară a localității Adjud. Cu acest prilej a fost înfiinţată și secția dedicată copiilor, , care funcţionează în două săli: Sala de împrumut şi Sala de lectură pentru copii.
La data de 1 ianuarie 2009 serviciile bibliotecii s-au diversificat prin înfiinţarea sălii „Multimedia/Internet”. În octombrie 2010 a fost inaugurată ludoteca „Căutătorii de comori”, spațiu dedicat preşcolarilor şi elevilor din clasele primare.
În prezent, Biblioteca Municipală Adjud dispune de un fond de 68.386 de volume.
Săptămâna Bibliotecii Municipiului Adjud este un eveniment organizat, cu sprijinul administrației locale, în prima parte a lunii octombrie a fiecărui an. Pe parcursul mai multor zile, comunitatea adjudeană are ocazia să participe la simpozioane, lansări de carte, recitaluri, seminarii, expoziții tematice și vizionări de filme documentare. Evenimentul se bucură în fiecare an de prezența multor autori și critici literari de talie județeană sau națională.
O altă activitate desfășurată de Biblioteca Adjud este proiectul Biblioteca de Vacanță care se desfășoară, începând cu a doua jumătate a lunii iulie până în prima săptămână a lunii septembrie, într-un mediu neconvețional, mai exact în Parcul Municipal Adjud, și se adresează tuturor categoriilor de cititori . În cadrul proiectului, toți membrii comunității – copii, tineri, adulti, persoane de varsta a treia – sunt invitați să citească în aer liber, la standul mobil, de luni până vineri, între orele 9:30-11:00 si 17:00 – 19:00.