24 sept. 18
- Lidia Pintilie
Primăria Municipiului Adjud vă aduce la cunoștință faptul că, potrivit art. (1) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, adoptată de către Parlamentul României în februarie 2018, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
Nerespectarea prevederilor art. 1 al Legii nr. 62/2018 constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment. Verificarea și identificarea, pe raza muncipiului Adjud, a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se realizează până cel târziu 1 octombrie 2018.
Contravenţia pentru nerespectarea prevederilor din avertisment se sancţionează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice, potrivit prevederilor art. 3 din Legea 62/2018.
METODE DE COMBATERE
Conform art. 7, alin. (1) al H.G. 707/2018 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.
DECRIEREA BURUIENII AMBROZIA
Ambrozia – denumită științific Ambrosia artemisiifolia și cunoscută popular ca iarbă de paragină – este o buruiană ce provine din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit în Europa. Varii specii de Ambrosia produc cantități mari de polen, care este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alegice („febra fânului”). Este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui în zonele lăsate în paragină (de aici și denumirea populară: iarbă de paragină), pe marginea drumurilor și a căilor ferate, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.
PERIOADA DE VEGETAȚIE
Ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.
Alergia la polenul de ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, cu atât mai mult cu cât polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lui august (sau chiar din iulie) şi până când vremea se răceşte mai serios, în noiembrie.
SIMPTOMELE ALERGIEI
Alergia la polenul de ambrozie este sezonieră și poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică sau astm alergic, la fel ca şi în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Simptomele pot fi foarte supărătoare: de la strănut, wheezing1, rinoree, mâncărime nazală, până la mâncărime în urechi şi în cerul gurii, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare).
Reacţia alergică seamănă cu o răceală obişnuită, diferenţa principală constând în lipsa febrei și simptomele exacerbate.
Recomandări în cazul apariției simptomelor alergice
– evitați activităţile în aer liber;
– păstrați ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
– schimbați hainele după ce ieșiți afară pentru perioade mai lungi de timp;
– faceți duş la sosirea la domiciliu;
– spălați-vă frecvent pe faţă şi mâini;
– evitați/consumați cu precauţie fructe şi legume crude dacă ați prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).