14 mart. 24
- Lidia Pintilie
Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Vrancea (ANANP-STV), atrage atenția asupra importanței respectării prevederilor legislative privind activitățile de ardere a miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale precum și depozitarea acestora pe suprafața ariilor naturale protejate.
Astfel, ANANP – STV aduce la cunoștință următoarele:
Protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice, în care scop: nu ard miriștile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă” – art. 94, alin. (1), lit. n) din OUG 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări de Legea 265/2006 cu modificările și completările ulterioare.
Arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală – art. 98, alin. (1), lit. a) din OUG 195/2005 privind protecția mediului aprobată cu modificări și completări de Legea 265/2006 cu modificările și completările ulterioare.
Se interzice incendierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a vegetației naturale din sit – art. 25 și art. 38 din Regulamentul Sitului Natura 2000 ROSP A0071 Lunca Siretului Inferior și al ariilor protejate cu care se suprapune aprobat prin OM nr. 949/2016.
Este interzisă arderea miriștilor și resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente – Ordinul comun al MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermierii din România. Vegetația ierboasă sau lemnoasă de pe pajiștile permanente nu trebuie arsă întrucât se distruge materia organică și se poluează atmosfera.
Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată: incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor, eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, abandonarea, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor – art. 66, alin. (1), lit. e), f), g) și h) din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.